Wat is een wormenbak?

Een bak met speciale wormen (mestwormen, eisida foetida, ook wel tijgerwormen genoemd) erin die gft afval composteren. Deze bak kun je in de tuin zetten maar ook prima in huis gebruiken. Wij hebben nu al zo’n half jaar een wormenbak, en hoewel wij niet 100% tevreden zijn (er gingen ook wat dingen mis) willen we hier graag mee door gaan en meer mensen hier informatie over geven, dus voila! Deze keer geef ik algemene informatie, in de volgende blogpost vertel ik over onze eigen ervaringen en hoe wij verder gaan.

Meestal bestaat een wormenbak uit drie bakken die op elkaar gestapeld worden. De onderste bak is de ‘opvangbak’ voor het percolaat. Dit is een zwarte vloeistof die je verkrijgt uit de compost, waarmee je (als je het goed verdunt) je (kamer)planten kan doen opleven.

De tweede bak is de eerste bak waarin de wormen zich huisvesten. Onderaan de bak begeeft zich een laag luchtig materiaal, daarboven de wormen met de groente- en fruitresten, wat uiteindelijk compost wordt.

verschillende20wormenbakken

Hoe doe je dat?

Hieronder een handig filmpje, stap voor stap wordt er uitgelegd hoe je een wormenbak maakt. Niet iedereen doet dit op deze wijze, maar het is een handig filmpje:

 

Hier ook nog eens stap voor stap de informatie:

  1. Koop 2 of 3 bakken. De onderste bak laat je zoals hij is. In de onderkant van de eerste bak boor je piepkleine gaatjes (waar de wormen niet doorheen kunnen) zodat het percolaat erdoorheen kan. Eventueel kun je voor nu twee bakken gebruiken en de derde bak wegzetten. Zorg in de tweede bak voor genoeg luchtgaatjes, hier mogen de wormen uiteraard ook niet doorheen kunnen. Ook moet deze tweede bak een goede deksel hebben. De derde bak gebruik je pas als de tweede vol is.
  2. Zorg dat je wormen hebt. Dit moeten wel de goede wormen zijn: eisida foetida. Je kunt ze online bestellen maar vaak zijn er mensen met een wormenbak die wel wat wormen voor je over hebben.
  3. Zet de tweede bak in de eerste (onveranderde) bak. Maak een luchtige laag. Dit kun je doen met bijvoorbeeld hennepkrullen, takjes, blaadjes, stro, karton, papiersnippers of hooi.
  4. Hierbovenop zet je de wormen. Geef de wormen wat van hun vorige omgeving mee (waarin je ze gekregen hebt).
  5. Bovenop de luchtige laag kun je een laag met gft afval neerleggen. Dit mag ongeveer 5 cm zijn.
  6. Voor nu is de wormenbak klaar. In het begin moet je oppassen niet teveel te voeren, de wormen moeten de tijd hebben om zich aan te passen en zich te vermenigvuldigen.
  7. Controleer regelmatig de bak:  de wormen moeten op zo’n 5-15 cm aanwezig zijn. Zitten ze lager dan krijgen ze te veel voer. Zitten ze hoger dan kunnen ze meer voer nodig hebben of de bak is verzuurd. Kijk hiervoor uit, als de bak te nat (en verzuurd) is, voeg dan papiersnippers of verkalkt zeewier toe om de balans te herstellen.

Snijd het groente en fruit in kleine stukjes (max 5 cm) voor je het in de wormenbak doet om het proces te versnellen.

Natuurlijk kun je ook kant-en-klare wormenbakken kopen:

http://eco-cycle.nl/16-wormenbakken

Wat mag er niet in?

Niet teveel citrusvruchten, geen pepers, geen gekookt eten, geen brood, geen vlees of vis-resten

Wat mag er wel in?

Alle andere groente en fruit resten mogen in de wormenbak. Als het goed is heb je aan één wormenbak genoeg voor het dagelijkse gft afval van twee personen.

Hoe zit dat bij Lars & Inge?

Wij hebben inmiddels zo’n half jaar een wormenbak, en dit gaat helaas niet altijd even goed. In de volgende blog zal ik jullie vertellen hoe onze wormenbak in elkaar zit, waarom het misging en hoe we het nu gaan doen.

Wil je meer informatie? Kijk dan eens op deze sites:

http://www.permacultuurnederland.org/permacultuurtk/wormenbak.pdf

http://www.wormenbak.nl/

http://ecohuis.antwerpen.be/Ecohuis/Ecohuis-Hoofdnavigatie/Bewoners/Afvalpreventie-en-hergebruik/Thuiscomposteren/Thuiscomposteren-Composteren-in-een-wormenbak/Maak-uw-eigen-wormenbak—handleiding.html

https://www.nudge.nl/projects/start-een-wormenbak/

http://balkonton.nl/wat-eten-compostwormen-2/

 

Starterspakket bestellen? http://www.levendetuin.be/

Is een wormenbak iets voor jou?

Liefs,

Inge

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Wat is een wormenbak?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s